Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Un pas spre linistea interioara

27
iulie


INAPOI LA CEASUL DESTEPTATOR
 
Zilele acestea, un articol al jurnalistei Jessica Bumpus, CNN, preluat in media de la noi, atrage atentia prin importanta subiectului si modul cat se poate de clar in care prezentarea are putere de convingere. Pe scurt, vorbeste despre beneficiile revenirii la ceasul desteptator, ca „antidot” la telefonul mobil, devenit, din ce in ce mai mult, „sursa de vorbarie, vesti proaste si termene limita inainte de a incepe ziua”. Referindu-se la mobil ca la firescul instrument de lucru din zilele noastre, deci util, autoarea subliniaza insa faptul ca, pana sa revina la vechiul ceas desteptator, deschidea ochii, in fiecare noua zi, confruntandu-se cu avalansa de mesaje de pe Wahtsapp, alerte de pe Instagram, notificari peste notificari, stiri, zeci si zeci de e-mail-uri etc., ca o consecinta a celor doua ore si 56 de minute pe saptamana timp „pe telefon”, anuntat de mobil in fiecare luni, la cateva minute dupa sunetul alarmei responsabile cu desteptarea. „Notificarile ma umplu de teama si stres cu privire la ziua urmatoare, inainte de a lua cafeaua de dimineata”, adauga jurnalista britanica. Din cate se observa cu usurinta si din cate stim, dar nu constientizam indeajuns, mobilul ne subjuga tot mai mult pana si clipele cele mai intime. Pana si somnul.

     Ma abat putin de la textul prezentat, dar raman in cadrul subiectului cu o stire din 2015, a Agentiei de Presa RADOR, potrivit careia, in urma unei investigatii de un an si jumatate, „cercetatorii suedezi au descoperit ca, inainte de somn, conversatiile la telefonul mobil afecteaza negativ sanatatea, provocand dureri de cap, insomnie si dispersarea atentiei”. Ca o informatie cu caracter general, Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de BURSA.ro, aducea in atentie, inca din 2011, faptul ca „cei care folosesc telefonul mobil inca din perioada copilariei sau adolescentei au de pana la cinci ori mai multe boli decat o persoana netehnologizata”. In acest sens, atrageau atentia multe boli ale sistemului nervos. Din sursa citata mai aflam ca o publicatie americana nota: „Copiii nostri traiesc si se dezvolta intr-o mare de radiatii de frecvente radio, care nu au mai existat vreodata in istoria umanitatii. In SUA de astazi, aproximativ 20 de milioane de copii cu varste mai mici de 14 ani au telefoane mobile. Asta in timp ce oamenii de stiinta si politicienii din tari precum Israel sau Finlanda devin tot mai preocupati de efectele pe care aceste dispozitive le au asupra creierului si iau masuri in acest sens”. Punctual, pe segmentul tematic, cercetatorii de la Institutul Politehnic Rensselaer, din SUA, subliniau faptul ca „folosirea unui dispozitiv electronic cu doar doua ore inaintea somnului poate provoca tulburari serioase ale acestuia”. Studiul se incheia cu o concluzie care merita cel putin un moment de meditatie: „Este o problema ingrijoratoare si foarte serioasa, mai ales ca putem observa cu ochiul liber cum cei mai multi dintre adolescentii de astazi au devenit niste veritabili oameni ai noptii”. Daca mai este nevoie, punctez inca un argument din expozeul adus atentiei de BURSA.ro, preluat de pe site-ul LiveLeak. Acesta arata ca cinci eleve daneze de clasa a noua au realizat un experiment, asezand sase farfurii cu seminte langa un router wireless si sase in alta camera. Nimic complicat, dar concludent. Semintele din vecinatatea routerului nu au germinat (au murit), spre deosebire de celalalte, care au incoltit si s-au dezvoltat. In aceeasi nota, In 2016, Agentia Nationala de Presa AGERPRES dadea publicitatii rezultate unor cerecetatori elvetieni de la Inalta Scoala pentru Stiinte Aplicate din Zurich, conform carora jumatate dintre tinerii intervievati nu se simteau suficient de odihniti, de vina pentru acest fapt fiind „petrecerile, jocurile video, trimiterea de fotografii sau filme pe smartphone sau folosirea telefonului mobil ca ceas desteptator”. In final, cercetatorii ii sfatuiau pe tineri sa se trezeasca folosind un ceas desteptator, in locul telefonului mobil.

     Cu sau fara legatura directa cu datele anterioare, cert este ca Jessica B. a revenit, de 10 ani, la ceasul desteptator clasic si ne spune, conform publicatiei online Ziare.com, ce a castigat procedand astfel: „Reintroducerea unui ceas cu alarma imi ofera timpul, spatiul si separarea pe care telefonul meu nu mi le-au dat”. Totodata, jurnalista aduce in atentie un raport din 2018 al brand-ului Deloitte, specializat, printre altele, in managementul riscului, conform caruia „utilizatorii americani de smartphone-uri isi verifica telefoanele de 14 miliarde de ori pe zi, fata de noua miliarde in acelasi raport in 2016”, cu impact negativ in rutina de fiecare dimineata. In fine, autoarea articolului care da tema acestei expuneri conchide, in legatura cu decizia reintroducerii in viata ei a ceasului cu alarma: „Prima noapte in care l-am folosit, m-am simtit ciudat de emotionata cand am oprit fizic alarma, in loc sa glisez pe ecran. A doua zi dimineata, m-am trezit inainte de alarma. Dar deja simteam ca am cucerit ziua, in loc sa o urmaresc. Chiar daca telefonul meu inca sta langa pat, diferenta consta in faptul ca nu mai este primul lucru la care ma intind. Primul meu gand al zilei nu mai este despre un e-mail, ma trezesc gandidu-ma la ce as putea manca la micul dejun. Ceea ce mi-a dat un sentiment de control si de calm. In mod bizar, m-a facut sa ma simt mai tanara. Am presupus ca se intampla asa pentru ca experienta este nostalgica sau poate pentru ca dorm mai bine.”

     Traim intr-o societate in care dependenta de telefoanele inteligente este o realitate, in care le folosim mai mult decat este necesar. Sa comunicam, sa ascultam muzica, sa urmarim stiri, seriale si filme, sa ne postam impresiile despre orice, unde si cand etc. si riscam sa ne lasam prada deznadejdii cand si daca suntem la distanta de ele. Ne plictisim, accesam telefonul. Fara vreun scop anume, accesam telefonul. Ne panicam, daca nu putem folosi telefonul. Ne trezim noaptea, pentru a verifica telefonul. Ne izolam chiar si de noi, ne lipsim de miscare, pierdem din concentrare, din somn. Ei bine, cu o renuntare la un marunt serviciu de pe mobil, care are un inlocuitor perfect la indemana, si fara niciun sacrificiu, autoarea pasului prezentat ca exemplu a obtinut un mare castig personal, la indemana tuturor.