„Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă” – Journal of the American College of Nutrition. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, circa 3 miliarde de oameni beau ceai în mod obișnuit.
... Tieguanyin este cotat ca unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume. Pentru amănunte în privința lui, ne întoarcem puțin la episodul al IV-lea, unde aminteam de un fermier sărac, Wei, care, în drum spre treburile zilnice de pe câmpurile de ceai din Anxi (provincia Fujian), trecea prin fața unui templul al „Zeiței Milei/Compasiunii”: Guanyin. Statuia de fier, ca și templul, se afla într-o stare avansată de degradare. Hotărât să schimbe situația în bine, cu modestele mijloace pe care le avea la îndemână, Wei a măturat templul și a aprins bețișoare parfumate/tămâie, ca ofrandă. A procedat așa de două ori pe lună, timp de mai multe luni, până când, într-o noapte, Guanyin i-a apărut în vis și i-a indicat o peșteră din apropiere, în care urma să găsească „o comoară”, pe care să o ia și să o împartă cu lumea din jur. Pe urmele visului, fermierul a găsit în peșteră un lăstar de ceai, pe care l-a plantat pe câmpul lui și l-a îngrijit până s-a făcut mare, obținând apoi cel mai bun ceai, pe care l-a vândut sub numele de Tieguanyin, sau Bodhisattva de Fier al Compasiunii. I se mai spune Ti Kuan Yin, Tit Kwun Yum, Ti Kwan Yin, Buddha de Fier, Zeița de Fier Oolong sau, pur și simplu, TGY. În timp, comunitatea în care trăia Wei a prosperat de pe urma acestui ceai, templul a putut fi reparat cum se cuvenea și toți s-au bucurat de frumusețea lui și de o viață liniștită.
O altă legendă spune că respectiva plantă de ceai a fost descoperită întâmplător de un savant pe nume Wang, sub stânca Guanyin, din comitatul Xiping, situat în partea central-sud-estică a provinciei chineze Henan. Descoperitorul a dus planta acasă și a cultivat-o, iar când l-a vizitat pe împăratul Qianlong (al patrulea împărat din dinastia manciuriană Qing care a guvernat peste China), i-a oferit acestuia ceaiul devenit acum al satului său natal. Impresionat de calitatea ceaiului, împăratul a vrut să-i știe originea și, aflând-o, a hotărât să fie denumit Guanyin, după numele stâncii.
Există, desigur, diferite tipuri de Tieguanyin: ușor copt (produs după 1990, cu aromă florală și culoare verde deschis, de jad), copt moderat (cu gust floral echilibrat) sau copt bine (cel original, cu gust mai complex și cald aromat). Sortimentele mai diferă în funcție de perioada de recoltare (posibilă în toate cele patru anotimpuri, chiar și în două luni succesive de vară, iulie și august) sau de tipul de prăjire (în trecut, în mod tradițional, ceaiul era prăjit mai puternic). Mai reținem aici că frunzele pot fi preparate până la de șapte ori înainte să-și piardă aroma.
Spuneam, la început, că Tieguanyin este un ceai deosebit de scump. Ei bine, după unele surse, costă cam 3 000 de dolari kilogramul. După altele, chiar și 4 000 de dolari kilogramul. Alte surse indică, însă, un alt ceai care se vinde cu prețuri „astronomice”: Da Hong Pao, despre care vom vorbi data viitoare...
Semințele de fenicul au fost folosite în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, în tradițiile indiană și chineză, unde i se aflaseră întrebuințări în tratarea înțepăturilor de insecte și a mușcăturilor de șarpe. Medicii din Grecia antică îl recomandau mamelor care alăptau, considerând că stimulează secreția de lapte matern. Feniculul este o legumă din familia morcovului, bogată în calorii și fibre, vitaminele A, C, D și complexul B, aminoacizi și minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier), ceea ce îi conferă proprietăți antifungice, laxative, sedative, diuretice, antiparazitare, antibacteriene, antispastice și antiinflamatoare. Tulpina și frunzele se folosesc în diferite preparate culinare, iar fructele și semințele sunt numai bune pentru ceai. Ceaiul de fenicul se prepară din două lingurițe de semințe zdrobite (de preferat proaspete) sau un pliculeț la 250 ml de apă fierbinte, prin infuzare timp de 10 minute. Se strecoară. Opțional, poate fi îndulcit cu o linguriță de miere. Dat fiind faptul că este util în probleme gastrointestinale și susține digestia, este consumat, de obicei, după mesele zilnice. Sub formă de macerat la rece, putem prepara ceaiul din 10 lingurițe de semințe de fenicul uscat la un litru de apă caldă. Lăsăm amestecul (care va deveni galben deschis) la temperatura camerei timp de opt ore, apoi îl strecurăm și îl consumăm dimineața pe stomacul gol. Să vedem, în continuare, care sunt beneficiile ceaiului de fenicul:
– contribuie la un somn odihnitor, deoarece dă o stare de relaxare;
– poate să combată mirosul neplăcut al respirației, datorită proprietăților antibacteriene;
– reduce depresia;
– poate să combată răceala, fiind un bun agent antimicrobian și antiviral, care luptă împotriva agenților patogeni;
– ajută la tratarea problemelor respiratorii, prin facilitarea eliminării secrețiilor din partea superioară a aparatului respirator, precum și la calmarea spasmelor acestuia;
– este de folos în tratarea problemelor gastrointestinale, întrucât ajută la eliminarea gazelor intestinale, relaxează musculatura stomacului și stimulează activitatea bilei, ceea ce duce la îmbunătățirea digestiei și reducerea durerilor de stomac, a balonării și a problemelor legate de constipație;
– împiedică multiplicarea paraziților intestinali;
– poate fi de ajutor în timpul durerilor menstruale;
– este cunoscut ca stimulent al libidoului, mai ales la bărbați, dar poate și să amelioreze problemele de prostată și de la nivelul vezicii urinare;
– stimulează circulația sanguină;
– facilitează scăderea în greutate, accelerând digestia și menținând senzația de sațietate, dar și prin faptul că ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții;
– echilibrează nivelul zahărului din sânge;
– întărește echilibrul hormonal;
– poate contribui la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii, reduce durerea și rigiditatea în caz de artrită;
– contribuie la consolidarea sistemului imunitar, fiind un pternic antioxidant și o excelentă sursă de vitamina C;
– susține sănătatea ficatului;
– ajută la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali, îmbunătățește sănătatea inimii.
Extractul din semințe de fenicul (comprese) poate fi de folos la tratarea glaucomului, iar uleiurile esențiale din fenicul pot contribui la tratarea afecțiunilor pielii (de pildă, acneea), prin conținutul de uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, feniculul ajută la eliminarea excesului de lichide din piele, cel care poate provoca apariția acneei.
Sfatul subînțeles care derivă din cele de mai sus ne îndeamnă la consumul de ceai de fenicul, cu observația că el trebuie introdus treptat în uz/alimentație. Totodată, ca și în exemplificările de până acum pe această temă, nu uităm nicicum de contraindicații. Fenicului este contraindicat în cazul alergicilor la plantele din familia morcovului și țelinei (poate provoca reacții cutanate) și al persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui. În plus, se impune precauție în consumarea lui în situația femeilor însărcinate (este posibil să influențeze nivelul de estrogen din organism). Mai reținem că, la un consum mai lung, nu este compatibil cu expunerea corpului la soare sau la radiații ultraviolete, deoarece amplifică sensibilitatea la lumină. În fine, există studii care arată că feniculul inhibă metabolismul paracetamolului și date potrivit cărora, în doze mari, semințele de fenicul pot fi toxice la nivelul sistemului nervos (pot provoca somnolență, halucinații sau crize asemănătoare epilepsiei). Toate acestea nu fac decât să susțină concluzia că cel în măsură să ne clarifice orice astfel de situație este medicul specialist.
Surse: Epochtimes-romania.com; historia.ro; debonaire.ro; transilvaniareporter.ro; laboratorulnaturii.ro; cofee-break.ro; teanesee.ro; travel-question.com; ceainarie.ro; convorbiri.ro; sanatatecuplante.ro; spynews.ro; livadacuceai.ro; ripleybelieves.com; observatorcultural.ro; sfatulmedicului.ro.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!