Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

OBICEIURI SĂNĂTOASE (IV) MIC DEJUN LA TIMP, ÎN FIECARE ZI

18
septembrie

 

Se spune că este „cea mai importantă masă a zilei”. Totodată, există și opinii care nu merg atât de departe, dar este demonstrat că micul dejun se constituie în pricipala rezervă de vitamine, minerale și nutrienți de care organismul are nevoie în timpul fiecărei zile. Prin urmare, cu toate că vâltoarea vieții cotidiene face să fie sărit de unii oameni sau cel puțin grăbit, micul dejun ar trebui să fie prioritar pentru noi toți în rutina de dimineață. Momentul lui ideal este la 30 de minute de la trezire, când organismul este cât se poate de pregătit să absoarbă vitaminele și mineralele pe care le așteaptă după somn – breakfast = „a întrerupe postul” instalat în timpul somnului. După multe ore fără „combustibil”, organismul are nevoie imediată de energie (nutrienți și lichide), pe care i-o poate oferi la timp micul dejun. Pe scurt, micul dejun trezește metabolismul și furnizează energia pentru activitățile zilnice. Așadar: Mâncați micul dejun în fiecare zi! În caz contrar, privăm organismul de substanțele de care are nevoie pentru funcțiile de bază și corecta lor funcționare, nivelul glicemiei scade, organismul se simte înfometat și determină după aceea ingerarea unei cantități mai mari de alimente, posibil și nesănătoase. Totodată, oamenii de știință au demonstrat că săritul peste micul dejun determină mâncatul în exces în restul zilei, deci creșterea în greutate. Acestea fiind spuse, să reținem de ce este bine să mâncăm micul dejun, la timp, în fiecare zi. Pentru că:

Pornește metabolismul. Acesta este încetinit în timpul somnului, iar cel mai bun mod de a-l (re)porni este micul dejun, având în vedere că un metabolism optim contează pentru menținerea unei greutăți normale.

Se opune unui consum excesiv de alimente în timpul zilei. Cum spuneam, omiterea micului dejun face ca organismul să se simtă înfometat, ceea ce duce la un consum excesiv de alimente în timpul zilei, fapt tradus prin 50% șanse de a deveni supraponderali.

Previne kilogramele în plus. În afară de explicația anterioară, după ce mâncăm micul dejun, organismul este satisfăcut și nu simte nevoia de a compensa pierderea de calorii prin pofte alimentare exagerate și nesănătoase. Așadar, ne menținem greutatea normală.

Stimulează și favorizează o dietă sănătoasă. Există studii potrivit cărora un mic dejun echilibrat și nutritiv, pe lângă faptul că ajută la reducerea foamei și a poftelor excesive, întrucât împiedică scăderea rapidă a zahărului din sânge, atrage după el obiceiuri alimentare sănătoase pentru restul zilei.

Îmbunătățește concentrarea și ferește de stres. Dacă sărim peste micul dejun, corpul golește rezervorul de energie, ceea ce silește creierul să lucreze mai mult și, prin urmare, să creeze hormoni de stres. Acest fapt ne face să ne simțim obosiți și lenți, în timp de un mic dejun mâncat la timp oferă corpului și creierului puterea, respectiv concentrarea de care au nevoie.

Îmbunătățește relațiile familiale.

Atenție (încă o dată) la zicerea că săritul peste micul dejun este o modalitate de a slăbi! Realitatea, desprinsă și din rândurile de mai sus, este că micul dejun stimulează metabolismul, astfel încât ne simțim sătui și avem toate șansele să evităm gustările nesănătoase din timpul zilei și să ținem departe dorința de cantități mari de mâncare. Studiile în domeniu au demonstrat clar că cei care consumă micul dejun au, în timp, o tendință mai mică de a se îngrășa, față de cei care sar peste această masă. Așadar, ideea cu săritul peste micul dejun este una greșită. Micul dejun este esențial pentru un stil de viață echilibrat și sănătos.

În concluzie, micul dejun ne face să începem ziua cu o dispoziție pozitivă, oferă energie pentru toată ziua și ne ajută să menținem glicemia constantă tot timpul zilei, ne este un aliat în privința controlului greutății, are un rol bine definit în ceea ce privește performanța și productivitatea, ne îmbunătățește starea de spirit, oferă beneficii în privința relațiilor interfamiliale și poate contribui la prevenirea unor boli. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a relevat un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct sau de a se îmbolnăvi de o boală coronariană la persoanele care sar peste micul dejun.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!