Se știe că postura este poziția în care ne menținem corpul când stăm în picioare, în șezut sau întinși. Mai știm că postura corectă este esențială pentru o bună sănătate. În general, recunoaștem o postură incorectă când o vedem și ne dăm seama că este rezultatul negativ, în timp, al unor obiceiuri nepotrivite. De regulă, nu menținem conștient o postură normală. O fac mușchii, fără să fie nevoie să ne gândim la ea. Musculatura posturală, cea care împiedică forțele gravitaționale să ne dezechilibreze, ne menține postura și echilibrul în timpul efectuării mișcărilor.
Pentru o postură corectă, capul trebuie să fie drept (nu rotit, aplecat sau înclinat), umerii la același nivel (în plan orizontal), coloana trebuie să fie dreaptă, privită din spate, și ușor curbată toracal și lombar, privită din lateral, șoldurile trebuie să respecte și ele orizontala, genunchii să fie drepți (nu în X sau O), iar tălpile nu trebuie să calce în interior, ci cu tendoanele achiliene (din spatele gleznei) paralele. Altfel spus, o postură corectă înseamnă un spate drept, pieptul puțin împins înainte și abdomenul ușor încordat, iar pelvisul într-o poziție neutră, nici înainte, nici înapoi.
Postura incorectă poate duce la contracturi musculare, tulburări circulatorii și de respirație, artroze ale articulațiilor mari, scolioză, cifoză, spondiloză cervicală, deformare a coloanei ș.a. După cum știm, coloana vertebrală este unul dintre cele mai importante elemente ale corpului. Deci, avem nevoie de o coloana vertebrală dreaptă. Așadar: Atenție la postură!
Pentru o postură corectă în picioare și în mers:
– În poziția în picioare, menținem ușor încordați mușchii abdomenului și ai spatelui, pentru a permite îndreptarea și susținerea coloanei vertebrale, linia umerilor este paralelă cu solul, mâinile lăsate în mod natural pe lângă corp, iar umerii ușor lăsați spre spate și relaxați, astfel încât spatele urechii, umărul, șoldul, și călcâiul să fie pe o linie dreaptă.
– În timpul mersului, pășim atingând solul mai întâi cu călcâiul, apoi cu vârful, orientat spre înainte, menținem genunchii drepți, nu ne aplecăm înainte și nu privim mult timp spre picioare. Privirea trebuie să fie concentrată la câțiva metri în față, iar capul aliniat coloanei vertebrale.
Pentru o postură corectă la birou:
– Baza acestei posturi o constituie unghiurile drepte pe care este bine să le formeze coatele (așezate pe blatul biroului sau pe cotierele scaunului), pliul șoldului (poziția șezut), genunchii (îndoiți la 90-100 de grade față de sol) și tălpile (sprijinite de podea). În timpul lucrului la computer, este indicat ca monitorul să fie în dreptul ochilor, cu margine lui superioară puțin deasupra capului. Picioarele încrucișate provoacă blocarea circulației sanguine și apariția varicelor. Ținem spatele drept, cu musculatura ușor tensionată, pentru a evita curbarea coloanei, iar la fiecare 50 de minute este bine să ne ridicăm de pe scaun și să facem câțiva pași și câteva exerciții de întindere și rotire a membrelor și spatelui.
Pentru o postură corectă în poziția întins:
– Pentru somn, este recomandată poziția pe o parte (nicidecum pe burtă), cu genunchii ușor flexați. O pernă de înălțime medie îi permite coloanei să fie dreaptă și capului să nu fie prea ridicat, astfel încât evităm durerile cervicale și de umeri.
Postura corectă ajută la menținerea oaselor și articulațiilor în alinierea lor corectă, astfel încât mușchii să funcționeze normal, ceea ce împiedică oboseala musculară prin consum exagerat de energie, reduce stresul asupra ligamentelor care țin articulațiile vertebrale împreună, minimizând astfel posibilitatea de accidentare, ajută la prevenirea întinderilor musculare și, prin urmare, la evitarea durerilor de spate și musculare etc. De aceea, este foarte bine să includem în rutina zilnică exerciții pentru o postură corectă:
– Întinderea gâtului: Din poziție verticală, depărtăm picioarele la lățimea bazinului, punem mâinile în șolduri și înclinăm capul în lateral, stânga-dreapta-față-spate, până când zona gâtului se relaxează. Repetăm seria de câteva ori.
– Relaxarea omoplaților: Apucăm mâinile la spate și apoi tragem înapoi omoplații, de parcă am vrea să le alăturăm/apropiem și mai mult. Repetăm exercițiul de câteva ori.
– Fandările laterale: Din stând cu picioarele ușor depărtate, întindem brațul stâng și înclinăm corpul spre dreapta, până când simțim cum se întind mușchii pe zona lateral, apoi efectuăm exercițiul pe partea cealaltă.
Astfel de exerciții, cât se poate de simple, previn tulburările de postură, la fel cum o face și grija de a menține capul și umerii la același nivel, coloana dreaptă și burta suptă, când stăm în picioare, apoi folosirea scaunelor ergonomice și a tetierelor, a suporturilor de picioare sub birou etc. În caz de nereușită în privința posturii corecte/corectării posturii, cereți sfatul kinetoterapeutului! Odată diagnosticată, tulburarea de postură poate fi remediată (chiar sută la sută la copii și adolescenți – fete până la 16-17 ani și băieți până la 18-19 ani – și asigură prevenirea complicațiilor la adulți), prin fiziotarapie: elongații, masaj terapeutic specializat, kinetoterapie (individuală și cu aparate), electroterapie sau laser.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!