Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

ALERGIA LA FRIG

28
noiembrie

 

Vorbim aici despre un subtip de urticarie, care se manifestă prin erupții roșii, în relief, mâncărime intensă și inflamație rapidă a pielii, la câteva minute după expunerea la temperaturi scăzute. Alergia la frig poate fi declanșată și de băuturile cu gheață (deci poate să apară și vara), expunerea la aer condiționat sau înotul în apă rece, iar simptomele durează și până la două ore. Ca și alte alergii, și aceasta apare ca urmare a faptului că sistemul imunitar identifică drept dăunători diferiți alergeni (alimente, substanțe sau factori de mediu, în acest caz, frigul), în mod normal inofensivi, iar organismul începe să producă anticorpi, ceea ce are drept urmare inflamații la nivelul pielii (hipersensibile), al sinusurilor, căilor respiratorii sau tubului digestiv. Alergia la frig mai este cunoscută și ca urticarie la frig și este diferită de la persoană la persoană.

Cauzele alergiei la frig rămân încă la nivel de probabilitate, dar se are în vedere sensibilitatea pielii (genetică sau din cauza unor viruși sau a unor boli) și se cercetează mecanismul prin care frigul declanșează eliberarea histaminei (amină din țesuturi, cu acțiune puternic vasodilatatoare și cu rol important în apariția proceselor alergice) și a altor mediatori în fluxul sanguin, ceea ce declanșează procesul alergic. Alergia la frig poate să aibă la origine un mecanism primar (este idiopatică, adică independentă de alte afecțiuni ale organismului, astfel încât se păstrează la stadiul de cauză necunoscută) sau poate fi secundară unei boli de sânge (hematologice) ori infecțioase. În același timp, există potențiali factori declanșatori, ca activitățile în aer liber pe vreme friguroasă (adică valori sub 4 grade Celsius), și factori de risc: vârsta (tinerii se confruntă mai des cu acest tip de alergie), moștenirea genetică (în cazuri foarte rare, această alergie poate fi ereditară) sau unele probleme de sănătate (infecție virală, varicelă, hepatită, afecțiuni hematologice).

Simptomele alergiei la frig variază de la ușoare la severe și pot fi:

– înroșirea pielii;

– umflarea buzelor (în cazul consumului de băuturi cu gheață)

– erupții cutanate și umflături;

– senzație intensă de mâncărime;

– amețeală;

– oboseală;

– dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare;

– dureri de cap;

– febră;

– accelerarea bătăilor inimii;

– leșin sau chiar șoc anafilactic.

Măsurile de prevenție sunt cât se poate de simple:

– evitarea băuturilor foarte reci;

– evitarea procedurilor cosmetice la rece;

– evitarea locurilor cu temperaturi scăzute (pivnițe, zonele cu vitrine frigorifice din magazine);

– evitarea activităților pe vreme friguroasă, evitarea expunerii la frig;

– folosirea de produse dermatocosmetice pentru hidratare;

– folosirea îmbrăcăminții adecvate sezonului rece.

De aici derivă și îndemnul de urmat: Țineți cont de măsurile de mai sus! În felul acesta, mai ales aceia care se știu cu sensibilitate la frig pot ține departe alergia specifică.

Diagnosticul se stabilește din colectarea de date privind istoricul medical al pacientului și printr-o procedură medicală la fel de simplă ca măsurile de prevenire: se aplică pe piele un cub de gheață, timp de cinci minute. Dacă la scurt timp după îndepărtarea cubului de gheață se manifestă simptomele alergiei la frig, confirmarea acesteia este evidentă. Teste adiționale (de laborator) se impun în cazul în care alergia la frig este declanșată de o altă afecțiune, cum am precizat ceva mai înainte că se poate întâmpla.

În mod normal, simptomele ușoare ale alergiei la frig dispar de la sine. Pentru manifestările de durată, tratamentul presupune, în esență administrarea de antihistaminice orale (nesedative), apoi putem vorbi despre folosirea de săpunuri delicate cu pielea, aplicarea de emoliente/creme și utilizarea de spray-uri nazale. Medicația pentru tratarea afecțiunii indentificate drept responsabilă de alergia la frig se administrează în situația existenței respectivei afecțiuni. Există și opțiuni naturiste, cum sunt ceaiurile, de pildă, din plante cu proprietăți antihistaminice (rozmarin, turmeric, rădăcină de lemn dulce), dar recomandarea și urmarea acestui tip de tratare a alergiei la frig sunt, și de această dată, de competența medicului.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!