Transport gratuit
Pentru comenzi mai mari de 200 Lei
Orice comanda plasata iti aduce un voucher cadou!

ALERGIA

13
aprilie

Alergia este o reactie imunologica specifica la o substanta inofensiva in mod obisnuit, o substanta care nu deranjeaza majoritatea persoanelor. Persoanele care au alergii sunt sensibile la mai mult de o substanta. 

Tipurile de alergeni care produc reactii alergice includ polenurile, particulele de praf, sporii de pamant, produse pe baza de cauciuc, veninul de insecte sau alte medicamente.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca tendinta de a fi alergic se mosteneste, semnificand o mai mare posibilitate de a fi alergic la unul sau mai multi alergeni, desi ei probabil ca nu au o predispozitie mostenita de a fi alergic la orice alergen specific.
Copiii sunt mult mai predispusi sa dezvolte alergii daca parintii au alergii, chiar si daca numai unul dintre parinti este alergic.
Expunerea la alergeni in anumite momente cand mecanismele de aparare ale organismului sunt scazute sau slabite, de exemplu dupa o infectie virala sau in timpul sarcinii, ar contribui la dezvoltarea alergiilor.
In mod obisnuit, sistemul imun functioneaza ca un sistem de aparare al organismului impotriva agentilor invadatori.
Cu toate acestea, in majoritatea reactiilor alergice, sistemul imun raspunde la o falsa alarma.
Cand o persoana alergica vine pentru prima data in contact cu un alergen, sistemul imun considera alergenul ca un invadator si se pregateste de atac. Sistemul imun face acest lucru prin sinteza unei mari cantitati dintr-un anumit tip de anticorp (o proteina de lupta impotriva bolilor) denumita imunoglobulina E sau IgE. Fiecare anticorp IgE este specific pentru o anumita substanta (producatoare de alergii). In caz de alergie la polen, anticorpul este specific pentru fiecare tip de polen: un anumit tip de anticorp poate fi produs pentru a reactiona impotriva polenului de stejar si altul impotriva polenului de buruieni, de exemplu.
Aceste molecule de IgE sunt speciale deoarece IgE este singura clasa de anticorpi care se ataseaza strans de membrana mastocitelor, care sunt celule tisulare, si de bazofile, care sunt celule sanguine. Cand alergenul isi intalneste IgE specifica, se ataseaza de anticorp asemanator cheii in broasca, semnalizand celulei de care este atasat IgE sa elibereze (si in anumite cazuri sa produca) substante proinflamatorii puternice ca histamina, citokinele si leucotrienele. Aceste substante actioneaza la nivelul tesuturilor in diferite parti ale organismului, de exemplu la nivelul sistemului respirator, producand simptome de alergie.
La persoanele care nu sunt alergice, mucusul de la nivelul septurilor nazale deplaseaza particulele straine la nivelul faringelui, de unde sunt inghitite sau eliminate prin tuse. La o persoana sensibila la alergenii din aer se intampla ceva diferit. Imediat ce alergenul vine in contact cu membranele mucoase care captusesc cavitatea nazala, au loc o serie de reactii chimice care determina eliberarea de histamina si de alte substante de catre mastocitele de la nivelul acestor tesuturi. Aceste substante chimice puternice contracta anumite celule care se dispun in jurul unor vase mici de la nivelul cavitatii nazale. Acestea determina migrarea lichidelor, producand tumefierea cailor nazale, cu aparitia congestiei nazale.
Histamina poate determina si stranut, prurit, iritatie si productie de mucus in exces, care poate produce rinita alergica (nas infundat). Alte substante chimice produse si eliberate de mastocite, incluzand citokinele si leucotrienele, de asemenea contribuie la aparitia simptomelor alergice.
Histamina este considerata unul din cei mai importanti mediatori ai alergiei si inflamatiei, dar functioneaza si ca un neurotransmitator.
Histamina intervine si in raspunsul inflamator acut, unde in tesutul inflamat, lezat, produce vasodilatatie locala si extravazarea de plasma ce contine mediatori ai inflamatiei acute (complement, proteina C-reactiva), anticorpi si celule inflamatorii (neutrofile, eozinofile, bazofile, monocite si limfocite).
Histamina poate actiona ca mesager intracelular, cu rol in stimularea proceselor de crestere si reparare tisulara.
Activeaza terminatiile senzitive pentru prurit cand s-a eliberat in epiderma, iar in derm evoca durere.
Majoritatea efectelor importante ale histaminei in bolile alergice sunt mediate prin receptorii H1:
- stimuleaza musculatura neteda, contracta bronhiile si musculatura intestinala;
- creste permeabilitatea vasculara in celulele endoteliale din venulele postcapilare, ceea ce poate avea drept consecinta hipotensiunea si socul.
Sistemul imun uman este capabil de a produce un numar imens de molecule anticorpi diferite, fiecare cu propria sa specificitate antigenica.
Se disting dupa compozitia chimica cinci clase de imunoglobuline (Ig): IgG, IgA, IgM, IgE. IgG reprezinta 80% din totalul Ig si cresterea nivelului lor semnaleaza o infectie veche (raspuns imun secundar).
IgM intervine ca prim anticorp la patrunderea antigenului in oraganism (raspuns imunoalergic primar), cresterea nivelului sau indica o infectie recenta.
IgE creste la bolnavii cu reactie alergica de tip I, fiind anticorpul responsabil de reactiile de hipersensibilitate imediata, fiind secretata in tesutul limfatic de la nivelul suprafetelor care sunt in contact cu mediul exterior (epiteliul respirator si digestiv).


Reactia antigen-anticorp
Reactia antigen-anticorp are loc in situatia cand un oraganism sensibilizat (purtatori-anticorpi) vine din nou in contact cu antigenul, intr-o cantitate suficienta pentru a o declara. Aceasta reactie determina eliberarea de anticorpi, heparina, acetilcolina, proteaze, hidrolaze.
Se poate spune ca rolul antigenilor nu este numai de a produce anticorpi specifici dar si de a active sistemul inflamator al gazdei sau de a interveni in activarea complementului.
In marea lor majoritate alergenii sunt factori exteriori organismului, elemente din mediul extern si sunt grupati dupa calea de patrundere astfel:
-pneumoalergeni (polen, fungi atmosferici, praf de casa, de origine animala, pasari, etc.)
-alergeni alimentari si digestivi (albusul de ou, lapte de vaca, capsuni, fragi, etc.)
-alergeni de insecte (veninuri de insecte)
-alergeni medicamentosi (antibiotice beta-lactamice, insulina, protamina, substante radiologice de contrast, etc.)
-alergeni chimici (profesionali sau nu).


Terapia antialergica are la baza cateva principii generale:
• eliminarea alergenului pe cat posibil;
• masuri de igiena
• tratamentul antialergic specific sau imunoterapia specifica
• tratamentul nespecific in bolile alergice