Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 200 Lei
Comanda de minim 100 lei si primesti un cupon cadou de la unul din partenerii nostri!

HTA

22
august

HTA - Cuceriți lupta cu “ucigașul tăcut”

Pentru că hipertensiunea este asimptomatică, mulți nu sunt conștienți că suferă de ea. Automonitorizarea constantă cu un tensiometru, chiar acasă, vă ajută să observați cum sunt valorile de tensiune măsurate și care este nivelul de risc în care vă încadrați. Deținând un tensiometru, aveți posibilitatea să obțineți date cât mai clare cu privire la bătăile neregulate ale inimii și să știți ce măsuri puteți lua, în funcție de rezultate.

Puteți îmbunătăți valorile indicate de tensiometru

O monitorizare constantă, de acasă, este mai probabil să vă ajute să echilibrați tensiunea arterială decât practicile tradiționale. Veți fi alertat din timp, în cazul în care valorile sunt mai ridicate sau mai scăzute, și, implicit, veți reduce riscurile apariției unei boli cardiovasculare complicate.
HTA – monitorizare acasa
Evitați sindromul de halat alb
Automonitorizarea tensiunii arteriale poate fi, în unele cazuri, mai precisă la domiciliu decât în orice alt mediu. Simpla vizibilitate a halatului alb al medicului, poate duce la o creștere temporară a valorilor tensiunii arteriale. De regulă, sindromul de halat alb este cauzat de o stare inconștientă de nervozitate, de disconfort, starea de agitație, toate fiind induse de spațiul medical sau de medicul însuși. Pentru că tensiunea arterială este ușor influențată de mediu, context și alte activități, o modalitate eficientă de a obține valori precise este să vă monitorizați de acasă tensiunea cu ajutorului unui tensiometru de braț.

Puteți vedea impactul tratamentului
Automonitorizarea tensiunii arteriale, în mod constant, este singura modalitate de a evalua eficacitatea acțiunilor recomandate de medic, pe care le întreprindeți: de la medicamentație, schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete etc. și, totodată, o metodă prin care puteți adapta și alte acțiuni, dacă este cazul.
Țineți la curent și medicul
Utilizarea aparatului de măsurare a tensiunii arteriale ar trebui sa reducă vizitele la medic și vă oferă posibilitatea să comunicați cu medicul vis a vis de situația valorilor tensiunii. O simplă citire a tensiunii acasă și trimiterea datelor către medic vă ajută să aplicați tratamentul corect.
Vă oferă siguranță
Tehnologiile avansate și certificate de medicii de specialitate sunt, astăzi, o metodă sigură de a preveni chiar accidente cardiovasculare și de a oferi mai multă precauție, în ceea ce privește posibile diagnosticări. Pentru că, în prezent, foarte mulți oameni mor din cauza unor boli cardiovasculare, fiind chiar printre principalele cauze a mortalității, măsurarea tensiunii arteriale de acasă vă ajută să mențineți sub control astfel de riscuri și să tratați din timp anumite simptome.

Vă oferă mai mult control


Monitorizarea la domiciliu este o practică din ce în ce mai folosită de foarte multe persoane. Faptul ca aveți o experiență proprie și că mențineți controlul asupra tensiunii, vă oferă mai multă încredere și motivație să aveți grijă îndeaproape de sănătate. Vă veți simți mai responsabil în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră și motivat să vă schimbați stilul de viață neindicat în bine.
Are un design compact
Este foarte important sa aveți un tensiometru la îndemână, în special dacă suferiți de anumite boli cardiovasculare. Monitorizarea constantă, indiferent de locație, vă ajută să țineți sub control orice problemă neașteptată. Dacă vă aflați în vacanță, puteți lua tensiometrul în bagaj, întrucât este compact, fabricat din materiale ușoare, de înaltă tehnologie.
Cât de des vă monitorizați tensiunea arterială? La început, monitorizați tensiunea de două ori pe zi, timp de o săptămână. Cel mai bun moment din zi este dimineața (înainte de a lua medicamentele) și din nou seara. După ce ați făcut acest lucru, timp de o săptămână, este bine să monitorizați, în funcție de recomandarea medicului, o dată sau de două ori pe lună. Chiar dacă nu prezentați nicio boala de inimă, totuși este foarte important să utilizați un tensiometru, caz în care puteți depista aritmiile și fibrilațiile atriale.
Tensiometrul mecanic vs. tensiometrul digital
Tensiometrul mecanic este un dispozitiv mai dificil de utilizat de cei fara experienta, fiind mai complex. El este conceput, in special, pentru medici si cabinetele medicale. Acest tip de tensiometru este prevazut cu manseta si garou si se utilizeaza impreuna cu un stetoscop.
Tensiomentrul digital este conceput pentru uzul casnic si poate fi utilizat de oricine, cu sau fara cunostinte in domeniu. Este compact, practic, intuitiv si extrem de precis. Tensiometrele digitale sunt la randul lor, de doua feluri: de brat sau de incheietura.
Varsta : peste 45 ani recomandam un tensiometru digital de antebrat, sub 45 de ani orice tip de aparat.

Cum masori CORECT tensiunea arteriala?

Indiferent de modelul ales, trebuie sa ai in vedere un set de reguli pentru un rezultat precis. Iata cateva dintre ele:
Nu consuma cafea sau bauturi care contin cafeina cu 30 de minute inainte de a lua tensiunea arteriala
Nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
Este foarte importanta pozitia din timpul masuratorii. Stai asezat pe scaun, cu picioarele pe podea si cu bratul sprijinit pe o masa.
Cotul trebuie sa fie la nivelul inimii.Nu trebuie sa misti bratul si nici sa vorbesti in timpul masuratorii
Tensiometrele sunt fiabile din punct de vedere medical doar daca sunt sigure si ofera valori exacte. Acestea trebuie folosite corect, in conditii adecvate.

Aparatele de uz domestic trebuie sa prezinte cel putin logo-ul CE, desi aceasta nu reprezinta o garantie a testarii lor clinice.

Aceste tensiometre sunt in general oscilometrice. Pentru pacientii care au nevoie de un rezultat de maxima precizie, masuratorile auscultatorice ofera acuratetea dorita, insa acestea sunt posibile in general doar in cabinetul medicului.

Pentru un maximum de siguranta, exista tensiometre care ofera posibilitatea testarii prin ambele metode (metoda Korotkoff - utilizata de medici - si metoda oscilometrica), oferind rezultate precise chiar si in situatii speciale.
Cum functioneaza tensiometrele?
Tensiometrele sunt neinvazive si nedureroase. O manseta pneumatica este asezata in jurul bratului, aceasta fiind atasata de un dispozitiv de monitorizare a tensiunii. Exista doua modalitati de masurare a tensiunii:
Metoda oscilometrica
In cazul acestor dispozitive, manseta este asezata pe incheietura mainii (bratul fiind ridicat in dreptul inimii) sau pe
brat. Manseta este umflata si dezumflata printr-un mecanism pompa-supapa operat electronic. Printr-un senzor electronic de presiune, dispozitivul citeste valori numerice. Odata ce fluxul sanguin este prezent - insa restrictionat, presiunea din manseta va oscila periodic, in sincron cu expansiunea si contractia ciclica a arterei brahiale. Valorile tensiunii sistolice si diastolice sunt calculate din datele astfel obtinute, prin intermediul unui algoritm.

Metoda auscultatorica
Si aceste dispozitive utilizeaza o manseta pneumatica, asezata in jurul bratului, aproximativ in dreptul inimii. Dupa umflarea mansetei si eliberarea treptata a presiunii, sangele incepe sa curga din nou prin artera. Fluxul turbulent creeaza un puls sincron sonor (primul sunet Korotkoff). Presiunea la care se detecteaza acest sunet pentru prima data reprezinta tensiunea sistolica. Presiunea mansetei scade pana cand nu se mai poate detecta niciun sunet, ajungandu-se astfel la presiunea arteriala diastolica.