Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Pastrarea medicamentelor

13
noiembrie
In fiecare casa exista un loc in care depozitam si pastram in conditii optime medicamentele, fie ca e vorba despre medicamente pe care le luam pe baza unei prescriptii medicale, fie ca ne referim la cele pe care le numim OTC-uri, pentru care nu avem nevoie de indicatiile medicului. De altfel, eficacitatea acestora este strans legata de conditiile in care le depozitam pana la momentul administrarii.

Medicamentele tinute in conditii improprii prezinta riscul de a-si pierde proprietatile, insa pot deveni si periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important ca pacientul sa inteleaga ca acestea trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitarea in diferite locuri ale locuintei, pana la administrare. Medicamentele trebuie depozitate in anumite conditii si administrate in functie de indicatiile medicului sau ale farmacistului.

Incercati sa pastrati medicamentele in ambalajul lor original. In cazul in care cumparati mai putine tablete, e bine sa le pastrati in punga de hartie in care va este ambalat medicamentul in farmacie, deoarece pe ambalaj, farmacistul noteaza denumirea comerciala a medicamentului, concentratia si numarul de tablete. Este bine ca in cazul in care pacientul cumpara o fractie din cutia cu medicamente, farmacistul sa treaca pe ambalajul de hartie care ramane la pacient si termenul de valabilitate al fractiei.
Este indicat sa pastrati prospectul in cutia originala si sa il consultati inainte de administrarea medicamentului.

De cele mai multe ori pastram medicamentele in dulapul din baie sau cel din bucatarie, aceste locuri neoferind cele mai bune conditii de pastrare. Trebuie sa tinem seama ca medicamentele trebuie pastrate in locuri intunecoase, ferite de caldura si de umiditate. Aceste indicatii sunt mentionate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje si totusi, de cele mai multe ori, sunt ignorate - ceea ce afecteaza in timp proprietatile medicamentului.

Locul de pastrare al medicamentelor trebuie sa ofere siguranta fata de copii. In acest scop, dulapul de medicamente trebuie sa fie situat la o distanta suficient de mare fata de sol si pe cat posibil, adultul sa nu acceseze acest dulap in prezenta copiilor, pentru a nu trezii curiozitati legate de acest spatiu.
In cazul in care copilul ingera accidental un medicament, parintele sau supraveghetorul, trebuie sa ajunga cu copilul in cel mai scurt timp la spital pt a se putea lua masurile necesare eliminarii substantelor medicamentoase din organismul imatur al copilului.

Acordati atentie termenului de valabilitate. Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, din acest motiv multi pacienti nu acorda o mare atentie acestui aspect. Medicamentul expirat poate avea efecte nocive fata de organismul pacientului, mai ales daca se suprapune cu pastrarea neadecvata. Sau in cel mai bun caz, poate avea o eficacitate scazuta. Pentru mai multa siguranta e bine sa nu pastrati mai mult de 1 an un medicament in casa.

Pacientul trebuie sa fie atent la medicamentele ramase din tratamentele precedente si indicat ar fi sa arunce aceste resturi medicamentoase, pentru a elimina riscul automedicatiei in cazul in care apar simptome asemanatoare cu boala tratata anterior, sub supraveghere medicala. Daca pacientul are nelamuriri referitoare la un medicament, este bine sa intrebe farmacistul, care este in masura sa-l consilieze in legatura cu forma farmaceutica, concentratia, doza si efectele unui medicament.

Exista medicamente care trebuie pastrate in frigider si despre care farmacistul trebuie sa va informeze in momentul in care va elibereaza un astfel de medicament. Pastrarea acestor medicamente la temperaturi neadecvate, poate determin alterarea si ineficienta preparatului. Exemple de astfel de produse: vaccinurile, unele picaturi oftalmice, insulinele, unele antibiotice, siropuri, ovule s.a.m.d.