Transport gratuit
Pentru comenzi mai mari de 200 Lei
Comanda de minim 100 lei si primesti un cupon cadou de la unul din partenerii nostri!

Omega 3

20
iulie

Acid docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA) sunt acizi grasi Omega despre care se crede ca ajuta celulele neuronale sa comunice mai usor intre ele.
Omega-6 este un acid gras esential, care alaturi de Omega-3, reprezinta grasimi bune pentru organism. Dar pentru ca organismul nostru nu stie sa produca Omega-3 si Omega-6, trebuie sa le luam din alimente. Cea mai bogata sursa de Omega este uleiul de peste, extras din ton, somon, hering, scrumbie si sardine.
Surse importante de Omega-6 sunt: semintele de in, uleiul de seminte de struguri, semintele de dovleac, uleiul de susan, uleiul de nuc, fisticul, semintele de floarea-soarelui, uleiul de coacaze, uleiul de castane, uleiul de germeni de grau.
Mai exista si Omega-9 pe care il gasim in uleiul de masline, uleiul de canepa si de rapita. Acest acid gras formeaza trigliceridele care circula in sangele nostru, avand un rol esential in buna functionare a aparatului cardiovascular. Acest ulei devine periculos in urma procesului industrial de obtinere a margarinei, favorizand ateroscleroza si metabolismul lipoproteinelor din ficat.

Acizii Omega-3 si Omega-6 fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile pentru tromboza (formarea cheagurilor de sange).Omega3
Tot Omega-3 si Omega-6 diminueaza nivelul trigliceridelor si reduc riscul de infarct.
Acizii Omega-3 intervin in construirea creierului fatului. Ei conditioneaza buna dezvoltare a celulelor nervoase si senzoriale. Mai tarziu, acesti acizi grasi continua sa fie foarte importanti pentru creier imbunatatind semnificativ capacitatea cognitiva. Consumul unei portii de peste gras (bogat in Omega-3), cel putin o data pe saptamana, reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer.

Omega-3 si Omega-6 intaresc sistemul imunitar: produc substante care stimuleaza celulele de aparare ale organismului.
Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare si in egala masura, in cazurile de psoriazis si reumatismele inflamatorii. Omega-3 si Omega-6 amelioreaza, deasemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, ei favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace.

Nutritionistii recomanda barbatilor 2 g pe zi de Omega-3 si 10 g zilnic de Omega-6, iar femeile trebuie sa consume cantitati ceva mai mici, fiindca enzimele care transforma precursorii Omega-3 si Omega-6 sunt aceiasi.
In toate etapele vietii aveti nevoie de o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 pentru a va asigura de functionarea in conditii optime a organismului dumneavoastra.
Raportul dintre omega-3 şi omega-6 ar trebui să fie de 1:1, 1:2, maximum 1:4, altfel spus, o parte acizi graşi esenţiali omega-3 la maxim 4 părţi acizi graşi omega-6.

Însa in dieta modernă , acest echilibru nu există mai deloc, astfel încât găsim raporturi de 1:22, 1:24 între Omega-3 şi Omega-6. Dieta noastră conţine multe grăsimi saturate (luate din carne şi lactate) şi acizi graşi Omega-6 (luaţi din uleiurile vegetale), însă este foarte săracă în acizi graşi Omega-3 (peşte). Persoanele care adopta o dieta saraca in acizi Omega-3 au o masa cerebrala mai mica, iar diferenta fata de persoanele care consuma zilnic ulei de peste echivaleaza cu doi ani de imbatranire.
Dezechilibrul dintre Omega-3 si Omega-9 este cauzat de supraconsumul de seminte, cereale si uleiuri vegetale sau peste. Consumul excesiv de Omega 6 nu este recomandat si poate provoca diverse probleme de sanatate, cum ar fi retentia de apa, cresterea tensiunii arteriale, risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange.

Metodele prin care putem realiza echilibrul intre Omega-3 si Omega-6: sa reducem consumul uleiurilor vegetale (mai ales cele bogate in Omega-6) si sa reducem consumul de carne de la animale hranite cu cereale, dar sa crestem consumul de peste si uleiuri de peste si de carne de bovine hranite cu iarba.

Suplimentele alimentare ce contin ulei de peste sunt recomandate ca mijloc de protectie contra infarctelor si a sindromului mortii subite. Persoanele care mananca peste cu regularitate prezinta cu 33% mai multe sanse de a supravietui dupa producerea unui infarct.

Acizii Omega-3 reduc riscul de producere a infarctelor prin scaderea grasimilor sangvine, prin reducerea riscului de formare de cheaguri si de aparitie a aritmiilor cardiace.

Lipsa aportului de Omega-3 in timpul sarcinii poate favoriza aparitia unor afectiuni neurologice si oculare mai tarziu, dupa nasterea copilului. Studiile facute in acest sens au aratat ca atunci cand gravida introduce in dieta acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, abilitatile cognitive ale fatului cresc considerabil. Mai mult, efectele pot persista pana cand micutul implineste patru ani.

Laptele matern conţine cantităţi mari de acizi graşi Omega-3, ceea ce face ca laptele matern să nu poată fi înlocuit cu alt lapte. Dacă înlocuim laptele matern cu lapte de vacă, bebeluşul nu va mai primi acizii Omega-3 necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos.
Carenta de Omega-3 din timpul vietii intrauterine favorizeaza diminuarea controlului asupra comportamentelor emotionale (depresii, anxietate la varsta adulta).

Primul semn al dezechilibrului dintre acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 este creşterea nivelului colesterolului. În timp pot apărea de asemenea diabetul de tip II, obezitatea, bolile cardiovasculare, afecţiuni de tip reumatoid, cancerul, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).